Maakt de warmtepomp in Roosendaal teveel lawaai?
Inleiding
Op 9 juli 2024 doet het Gerechtshof 's-Hertogenbosch een uitspraak over een burenruzie over een hybride warmtepomp. Weer een vervelend conflict over het geluid van een warmtepomp tussen buren die inmiddels vier keer voor de rechter is geweest. De warmtepomp is op de garage geplaatst, maar staat te dicht bij de buren. De dag nadat de warmtepomp is geplaatst klagen de buren al over geluidsoverlast.
Wat gaat er mis?
In december 2021 plaatsen de bewoners een hybride warmtepomp, vanwege de enorm gestegen gasprijzen. De installateur heeft de warmtepomp op de garage (met houten constructie) geplaatst. De installatie staat op ongeveer 1,5 meter van de erfgrens. Aan de kant van de buren staat eenzelfde soort aangrenzende garage, maar bevindt zich ook de slaapkamer en de woonkamer van de buren.
De bewoner heeft voorafgaand aan de installatie geen omgevingsvergunning aangevraagd voor de plaatsing van de buitenunit. (Dat moet doorgaans wel voor de plaatsing van de buitenunit op hoogte.)
De bewoner wil nog wel proberen de buitenunit in een 'tegel-gewipt' perkje voor de woning (op gemeentegrond) te plaatsen, maar dat mag niet van de gemeente. Verder onderzoekt de bewoner niet of de buitenunit misschien op een andere plek aan de gevel van de woning zou kunnen worden geplaatst. Ook andere opties heeft de bewoner niet onderzocht.
Welke stappen hebben de bewoners en de buren gezet?
- De buren hebben op de dag na plaatsing geklaagd bij de bewoner
- Daarna dienen de buren een handhavingsverzoek in bij de gemeente.
- De gemeente verzoekt de bewoner de geluidshinder te staken of een omgevingsvergunning aan te vragen.
- De gemeente wijst het handhavingsverzoek af en de buren maken daartegen bezwaar.
- De bewoner vraagt een vergunning aan voor het plaatsen van de buitenunit voor de woning (op gemeentegrond).
- De gemeente reageert te laat, waardoor de vergunning fictief wordt verleend. Maar de gemeente geeft geen toestemming voor het plaatsen op gemeentegrond, omdat er kabels en leidingen onder de stoep lopen, die vrij toegankelijk moeten blijven.
- De bewoner vraagt uiteindelijk in september 2022 alsnog een vergunning aan voor de buitenunit op het garagedak om de bestaande installatie te legaliseren.
Betrokkenheid van de gemeente en de omgevingsdienst
Vervolgens schakelt de gemeente de omgevingsdienst in om te adviseren over het geluid van de warmtepompen. De omgevingsdienst komt tot de conclusie dat er geen sprake is van overschrijdingen van de geluidsnormen.
Blijkbaar heeft de omgevingsdienst een rapport geschreven waaruit blijkt dat ze alleen in het midden van de achtertuin van de buren hebben gemeten en niet op de perceelgrens. Dat klopt natuurlijk niet. De gemeente geeft wel aan dat de omgevingsdienst aanvullende metingen heeft gedaan, maar het rapport of de notitie hierover hebben de gemeente en de bewoner niet aan de rechter gegeven. Daarom kan de rechter dit niet beoordelen en gaat ervan uit dat nergens anders is gemeten dan in de achtertuin van de buren.
Wat je volgens ons moet weten
Op basis van de regels moet op de perceelgrens aan de geluidsnorm uit het bouwbesluit worden voldaan van 40 dB(A) 's nachts. Je moet dan op 1,5 meter boven het maaiveld de geluidsdruk meten.
Staat de buitenunit op hoogte dan meet je in principe op de perceelgrens, maar dan 1,5 hoger dan de onderkant van de buitenunit. Als je echter kunt aantonen dat je op de te openen ramen en deuren van de buren aan de geluidsnorm voldoet, dan mag je weer op het maaiveld meten.
Een best omslachtige manier om te zeggen: Zowel op de te openen ramen en deuren (of vergund dakterras) van de buren als op 1,5 meter boven het maaiveld op de perceelgrens mag de geluidsdruk niet boven de norm uitkomen.
In het rapport van de omgevingsdienst staat alleen niet dat bij de meting was vastgesteld dat er geen geluidsoverlast is bij de ramen en deuren van de buren. Dat kan een belangrijk verschil maken, en had in deze situatie misschien wel een verplaatsing kunnen voorkomen.
Ook stond de buitenunit op de houten constructie. De geluidsnorm uit het bouwbesluit ziet niet op de eventuele trilling van de houtconstructie, maar de rechter mag die hinder wel meenemen in het oordeel. Houd je bij het plaatsen dus aan de aanbevelingen van de Vereniging Eigen Huis.
Oordeel van de rechter
In het kort geding had de rechter de bewoner opgedragen de warmtepomp uit te schakelen om te zorgen dat de geluidshinder zich niet meer voordeed. Dit vond de rechter een redelijke uitspraak omdat de bewoner kon terugvallen op de nog bestaande gasaansluiting.
Het gerechtshof was het eens met deze beslissing van de kort geding rechter.
Conclusie
Als je een warmtepomp op de verkeerde plek plaatst, kan de rechter oordelen dat de warmtepomp uit moet staan om een goede nachtrust van de buren de waarborgen.