Geluidslabel Blog

Aansprakelijkheid voor installateurs, hoe zit dat nou?

Leestijd:
7 minuten

Inleiding

In het kort

  • De buitenunits van airco's en warmtepompen moeten voldoen aan de geluidsnorm van 40 decibel op de erfgrens. Dat is lastig op het oog te bepalen en een geluidsberekening maken met de RVO rekentool is ingewikkeld en kost veel tijd. Waarom is het eigenlijk zo belangrijk dat je als installateur een geluidsberekening maakt? In deze blog leggen we dat uit.

Waarom is dit belangrijk voor mij als installateur

  • Als je niks doet, ben je als installateur 20 jaar lang aansprakelijk voor kosten en schade als in die periode blijkt dat de buitenunit toch niet op de goede plek staat.
  • Door goed te adviseren over de plaatsing en het geluid van de buitenunit kan je dit voorkomen. Blijf lekker bezig met nieuwe klussen in plaats van dat je aandacht wordt opgeslokt door problemen met oude klussen.

Wat weet ik als ik deze blog heb gelezen?

  • Na het lezen van deze blog weet je hoe het zit met je aansprakelijkheid vanaf 1 januari 2024.
  • Bovendien leggen we uit hoe het zit met veelvoorkomende misverstanden zoals dat deze regels niet zouden gelden voor bestaande bouw.
  • We beantwoorden de meest voorkomende vragen over de waarschuwingsplicht, het opleverdossier en aansprakelijkheid voor installateurs van warmtepompen en airco's.

Praktische tips over hoe je je aansprakelijkheid kunt voorkomen?

Download ons gratis e-book over aansprakelijkheid van installateurs voor foutief geplaatste warmtepompen en airco's.

Bedankt! Je ontvangt een mail met het e-book.
Oeps, er ging iets mis.

We verwerken je gegevens zoals in ons privacy statement staat.

Waarom is mijn aansprakelijkheid ineens veranderd? En hoe zit dat dan nu?

Op 1 januari 2024 heeft de wetgever het Burgerlijk Wetboek aangepast om (vooral particuliere) opdrachtgevers in de bouw beter te beschermen. In de wettelijke bepalingen over de aannemingsovereenkomst is het volgende veranderd:

  • De waarschuwing door de installateur als een installatie niet volgens de voorschriften wordt geplaatst moet nu op tijd, schriftelijk en ondubbelzinnig worden vastgelegd.
  • Bij oplevering moet je als installateur een opleverdossier overhandigen aan de klant, waarin je berekeningen en tekeningen staan.
  • Als installateur ben je aansprakelijkheid voor niet-ontdekte gebreken (zie hieronder).
  • Je moet melding maken van je verzekering (daar gaan we in deze blog niet op in).
  • Wijzigingen in de depot-regeling bij de notaris (daar gaan we in deze blog ook niet op in).

Voor 1 januari 2024 was je niet aansprakelijk als jouw klant (de opdrachtgever) redelijkerwijs had moeten ontdekken dat er een gebrek was in de installatie. Bijvoorbeeld omdat de buitenunit wel erg dicht op de erfgrens met de buren stond. Hier was vaak discussie over.

Nu is die onduidelijkheid weg: Je bent als installateur aansprakelijk als er gebreken zijn aan de installatie die niet ontdekt zijn bij de oplevering.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan een buitenunit die op een plek staat waar dat in verband met de geluidsregels niet mag. Bovendien is een 'maar we hebben het er toen over gehad', niet langer een excuus. Je zult moeten kunnen laten zien dat je op tijd, schriftelijk en duidelijk voor het gebrek en de gevolgen daarvan gewaarschuwd hebt.

Maar ik heb toch gewaarschuwd?

Al voor 1 januari 2024 had je als installateur de plicht om je klant te waarschuwen voor fouten in de opdracht of materialen. In de wet stond toen nog niet hoe je moest waarschuwen. Als je in een gesprek een keer had gewaarschuwd, of het over de opdracht had gehad, kon dat misschien al wel genoeg zijn. Daar kon je makkelijk een discussie over te krijgen.  

Nu is het heel duidelijk opgeschreven hoe je moet waarschuwen: Na 1 januari 2024 moet je schriftelijk, op tijd, ondubbelzinnig waarschuwen en met vermelding van de mogelijke gevolgen van de onjuistheden in de opdracht, materialen, berekeningen, etc.

Achteraf melden dat de buitenunit misschien te dicht bij de buren staat is dus niet voldoende. Je moet dat op tijd doen. Op tijd betekent: op een moment waarop je klant nog in overleg met jou als installateur een betere plek kan bepalen.

Moet alles dan op papier en in het dossier?

Al dat papierwerk! Ja, je moet toch op zijn minst een mapje op de computer bijhouden met de informatie over het opleverdossier. Dat wil je zelf trouwens ook, zodat je later, als er een gesprek is met de klant of de gemeente, altijd alles paraat hebt.

Sinds 1 januari is dat nog belangrijker geworden. Bij oplevering van de installatie moet je namelijk (een kopie van) het dossier aan de klant overhandigen. In dit opleverdossier moeten de documenten en informatie zitten waaruit precies duidelijk wordt wat je hebt gedaan. In ieder geval:

  • Tekeningen en berekeningen die bij de installatie horen. Denk aan de geluidsberekening, geluidsdocumentatie van de fabrikant en bijvoorbeeld de warmteverliesberekening;
  • De toegepaste materialen;  
  • Gegevens die nodig zijn voor het gebruik en onderhoud van het bouwwerk.

Hoort een Geluidsberekening in het opleverdossier?

Zonder een geluidsberekening kan je niet schriftelijk aantonen dat de buitenunit op de juiste plaats staat volgens de geluidsnormen. Je opleverdossier is dus niet compleet zonder een geluidsberekening.

Als je de klant hebt gewaarschuwd voor de locatie van de buitenunit omdat deze misschien niet helemaal aan de geluidsnormen voldoet moet je de klant ook informeren over de mogelijke gevolgen. Dat is onmogelijk zonder een goede geluidsberekening.  

Om je klant dus goed informeren en te voldoen aan je wettelijke plicht om te waarschuwen en een volledig opleverdossier te maken voor je klant, heb je als installateur een geluidsberekening nodig.

(Tip!) Probeer de software van Geluidslabel nu uit.

De gevolgen van onjuiste waarschuwing of een onvolledig opleverdossier

Als je een onvolledig opleverdossier hebt, en je hebt niet goed gewaarschuwd, ben je 20 jaar aansprakelijk voor de schade en kosten als gevolg van de onjuiste installatie van de warmtepomp. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Wat kan er bijvoorbeeld misgaan?

  • Het meest voorkomend: De buurman of buurvrouw van de klant kan niet slapen door het geluid van de warmtepomp.
  • Er wordt een anonieme klacht ingediend bij de gemeente. De gemeente moet dan in veel gevallen handhaven.
  • De buren die nooit klaagden verhuizen. De nieuwe buren van je klant zijn niet blij met de warmtepomp en gaan klagen.
  • De buren van je klant leggen een terras aan ergens in de tuin, en nu krijgen ze last van de warmtepomp die te dichtbij de erfgrens staat.
  • Je klant wil haar huis verkopen en de kopers willen niet voor onaangename verrassingen komen te staan en vragen de geluidsberekening op.

Wat zijn dan de gevolgen voor jou als installateur?

  • Als de installatie er eenmaal staat, mag niet meer volstaan worden met een berekening. Dan moet er daadwerkelijk gemeten worden. In een rechtszaak onlangs, bleken de kosten voor het meten op te lopen tot EUR 4.500!
  • Je moet op jouw kosten de buitenunit verplaatsen. Leidingen verleggen, F-gassen aftappen en afvoeren, een nieuwe locatie bepalen, alle communicatie hierover met je klant (en de buurman!). Zeg het maar, wat kost dat?
  • Je kan aansprakelijk gesteld worden voor de (juridische) kosten van de klant in de procedure met de buurman. En voor de kosten van de buurman.
  • Als door de gebreken, door de nieuwe locatie van de buitenunit, of door gewijzigde instellingen de installatie minder efficiënt werkt, kan de klant wellicht zelfs de extra stroomkosten voor de resterende levensduur van de installatie claimen.

Praktische Tips voor Installateurs

We hebben een aantal praktische tips voor installateurs van warmtepompen en airco's op een rij gezet. Het zijn tips en ideeën voor:

  • Hoe je het opleverdossier goed bijhoudt.
  • Hoe je goed en op tijd waarschuwt.
  • Hoe je het beste de communicatie met de klant kan aanpakken.

Weten hoe je aansprakelijkheid voorkomt?

Download ons gratis e-book met praktische tips om je aansprakelijkheid voor geplaatste warmtepompen en airco's te voorkomen.

Bedankt! Je ontvangt een mail met het e-book.
Oeps, er ging iets mis.

We verwerken je gegevens zoals in ons privacy statement staat.

Conclusie

  • Als installateur ben je verplicht om je klant te waarschuwen voor een installatie in strijd met de regels. Dit moet je schriftelijk vastleggen en toevoegen aan het opleverdossier. Doe je dit niet, dan ben je 20 jaar aansprakelijk voor de schade en kosten van de klant die het gevolg zijn van een installatie in strijd met de regels.
  • Denk vooruit en voorkom gedoe. Maak van tevoren een geluidsberekening, zodat je op tijd kunt waarschuwen en goed kunt adviseren over de plaatsing van een buitenunit van een warmtepomp of airco.  
  • Draag ook jouw steentje bij aan het bewaken en verbeteren van de reputatie van installateurs. Dat voorkomt discussies achteraf en zorgt voor een positieve klantervaring.

Disclaimer

Deze blog is geen juridisch advies. Als je juridisch advies wilt over jouw situatie, neem dan contact op met je eigen jurist. Geluidslabel aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de juistheid van deze informatie.

Makkelijk en snel

Start met een adres, kies een warmtepomp of airco en maak in een paar minuten een berekening. Geen gedoe met Excel.

Probeer direct

Maak een geluidsberekening met een voorbeeldpostcode.

Let op, de software werkt beter op een groot scherm (tablet, laptop of computer).

Dank je wel
Oeps, er ging iets mis.

We verwerken je gegevens zoals in ons privacy statement staat.

Wettelijke rekenmethode

Geluidslabel rekent met de geldende regelgeving, zoals de Handleiding Meten en Rekenen Industrielawaai. Dat betekent dat je de berekening kunt gebruiken bij een vergunningsaanvraag.